top of page

בגופנו קיימות שלוש מערכות, הפועלות בתיאום מושלם לצורך שמירה על היציבות ועל שיווי המשקל:

 

  • מערכת של חיישנים בשרירים ובמפרקים.

  • מערכת הראייה.

  • המערכת הווסטיבולרית.

  •  

המערכת הוסטיבולרית:

 

מערכת זעירה הנמצאת באוזן התיכונה, בסמוך למערכת השמיעה, בכל אחת מהאוזניים. היא מורכבת מחלל מרכזי ומשלוש תעלות עגולות למחצה, המלאים בנוזל הנקרא "אנדולימפה". הנוזל נע בתוך המערכת בהתאם לכיוון תנועת הראש, ומניע קצות עצבים. תנועת העצבים הופכת לסיגנל חשמלי, התואם לסיגל שמעבירות מערכת הראייה ומערכת החיישנים, וכך מקבל המוח מידע חיוני לצורך שמירה על שיווי משקל.
דלקות אוזניים, תאונות דרכים וגורמים אחרים עלולים לשבש את פעילותה של המערכת הווסטיבולרית, ולגרום לסחרחורות, בחילות, הקאות, קושי בשמירה על שיווי משקל, ראייה מטושטשת, קושי בקריאה/ צפייה בטלוויזיה ועוד. בכל הבעיות הללו ניתן לטפל באמצעות פיזיותרפיה!!


קיימים שני סוגים של פגיעות ווסטיבולריות, ולכל אחד מהם טיפול פיזיותרפי שונה:

 

  • Benign Paroxysmal Positional Vertigo -BPPV:

סחרחורת התקפית תלוית תנוחה: זהו מצב של גירוי יתר של המערכת הוסטיבולרית, הנובע מכך שחלקיקי קריסטלים, שבאופן תקין אמורים להיות דבוקים לרצפת החלל המרכזי של המערכת, השתחררו ממקומם וכעת הם "משייטים" בתוך נוזל האנדולימפה. הסחרחורת מופיעה בעת שינויי תנוחה (הנעת הראש מעלה ומטה/ מצד לצד, שכיבה על הצד, קימה משכיבה לישיבה). רופא אף-אוזן-גרון עשוי להפנותך לטיפול ע"י פיזיותרפיה, הכולל סדרה של תנועות ראש מהירות ומבוקרות, שמעוררות סחרחורת ומטרתן להחזיר את הקריסטלים למקומם. לאחר הטיפול תידרש להשתמש בצווארון ספוגי ולהימנע משכיבה ישרה ומהנעת הראש למשך מספר ימים. בדרך כלל מספיק טיפול אחד על מנת לפתור את הבעיה ולהיפטר מהסחרחורת.

 

  • תת פעילות של המערכת הווסטיבולרית:

דלקות אוזניים ומחלות נוספות עלולות לפגוע במערכת הוסטיבולרית באחת האוזניים, וכך לפגוע באיזון הטבעי של המערכת. בימים הראשונים אתה עלול לסבול מסחרחורת במנוחה, מחולשת שרירים בצד הפגוע ולעתים גם מבחילות והקאות. כעבור מספר ימים תחלוף הסחרחורת במנוחה, אך אתה תמשיך לסבול מסחרחורת ומראייה מטושטשת בעת הנעת הראש, ותתקשה מאוד לשמור על שיווי משקל. לאחר שתיבדק ע"י רופא אף-אוזן-גרון ולעתים גם ע"י נוירולוג, תופנה לקבלת טיפול ע"י פיזיותרפיה, שיכלול תרגילים רבים ומגוונים שיעזרו לך להיפטר מהסחרחורת, לשפר את שיווי המשקל

שלך, לחדד את ראייתך ולחזור לתפקוד מלא. במקרה זה, בניגוד ל-BPPV, יש צורך בסדרת טיפולים, וכן בתרגול עצמאי בבית.
 

לסיכום:
סחרחורת היא תחושה מפחידה ולא נעימה, אך היא אינה מצב ש"צריך ללמוד לחיות איתו". ניתן לאבחן את מקור הסחרחורת, וברוב המקרים ניתן לטפל בה ולהעלים את הסימפטומים באמצעות פיזיותרפיה.

 

Please reload

bottom of page